1. referentiekader
Al enkele jaren was ik mijn Canon EOS 40D ontgroeid en wilde graag overstappen naar fullframe.
Mijn wensen in 2009 leidde me naar de 40D (stevige ergonomische body met goeie AF en burst). Tot op heden gebruikt.
Ik merkte eigenlijk al zeker 2,5 jaar geleden (2012) dat ik tegen de limieten aanliep van de 40D:
- slecht scherm (ik kon vaak moeilijk beoordelen of een foto scherp was of niet),
- ISO1600 vaak niet bruikbaar in slecht licht
- oprekruimte in nabewerking
- niet genoeg megapixel (na croppen, geen 1 op 1 scherpte meer op een 40×60 afdruk)
- krappe zoeker wat ondanks een Ef-S matglas en een tenpa 1.36x vergroter het manual focussen vaak lastig maakte
Ik wilde gewoon meer dynamisch bereik, betere nabewerking en hogere bruikbare ISO waardes die clean genoeg waren.
Vanaf dat ik tegen de limiet aanliep, heb ik altijd de Canon EOS 5D mark III als logische opvolger gezien. Deze had een soortgelijke, stevige body, zelfde knoppen layout- en functies, betere AF, kortom dé camera voor mij. Echter stelde twijfelde ik of die extra 1300 euro het nou écht waard was boven de Canon EOS 6D. Ik stoorde me bij de Canon EOS 6D aan de layout en de ergonomie. Ook was het autofocussysteem een flinke stap terug vergeleken met de Canon EOS 40D en Canon EOS 5D mark III.
2. aankoopverantwoording
Ik kon het verschil van 1300 euro niet voor mezelf verantwoorden. Dus heb ik wat comprissen gesloten. Het inleveren op het autofocussysteem was er één. De redenatie was dat autofocusing met landschapsfotografie niet echt een topprioriteit was. De beeldkwaliteit is waar het voornamelijk om ging. Die van de Canon EOS 6D was gelijkwaardig of beter dan die van de Canon EOS 5D Mark III. Met 1300 euro ruimte, ontstond gelijktijdig een kans om een fullframe equivalent van mijn Canon EF-S 10-22/3.5-4.5 USM te kopen.
Om deze redenen ben ik uiteindelijk voor de Canon EOS 6D gegaan. Lees deze review dan ook met het boven geschetste referentiekader.
Ik ga in deze review ook geen menustructuren opnoemen of wat er allemaal op de camera zit (de obvious features). Deze zijn prima terug te vinden op o.a. dpreview.com. Dit gaat puur over mijn ervaringen van het gebruik van de Canon EOS 6D.
3. features
Of een camera een uitgebreide featureset heeft, is afhankelijk van de wensen en het gebruik van de fotograaf. Ik gebruik geen grips, geen flitsers en ook geen WiFi. GPS was daarentegen een pre, vanwege het geotaggen van foto’s tijdens mijn vele reizen. Een uitklapbaar scherm zag ik niet als een must-have en heb ik dit dan ook niet mee laten wegen. Ik oordeel puur op wat ik nodig heb. Dingen als een opzichtige Canon EOS 6D neckstrap die bijgeleverd wordt, geef ik niet veel om. Het enige wat ik als echt technisch feature nog graag had willen zien was een verbeterd autofocus systeem.
4. Uitbreidingsmogelijkheden
Ik gebruik mijn fotocamera niet met een grip, externe flitsers of andere zaken die op de hotshoe kunnen.
5. accuduur
Goed. De features GPS en WiFi verbruiken meer accucapaciteit, maar deze features staan doorgaans uit. Deze worden alleen aangezet in enkele gevallen. GPS wordt wel vaak gebruikt om tijdens mijn reizen de foto’s te geotaggen.
6. beeldkwaliteit en ruis
De Image quality is echt geweldig. Mooie cleane images. ISO 6400 plaatjes durf ik gewoon te gebruiken en af te drukken. Dit was bij de Canon EOS 40D wel anders; alles boven de ISO 800 achtte ik als niet bruikbaar genoeg.
Er is behoorlijk wat meer ruimte voor nabewerking ten opzichte van een cropcamera zoals de Canon EOS 40D. Bij een onderbelichte foto kun je schaduwdelen verder oprekken voordat je storende ruis krijgt.
Het ruispatroon is véél prettiger dan bij de Canon EOS 40D. Deze heeft langgerekte puntjes die storen, terwijl het op de Canon EOS 6D fijne spikkeltjes zijn. Dit ervaar ik als veel rustiger en bruikbaarder.
Deze camera heeft, in tegenstelling tot de Canon EOS 40D, Auto ISO functionaliteit, waarbij de minimale sluitertijd ook instelbaar is. Hiermee verhoogt de camera de ISO waarde niet totdat de ingestelde sluitertijd bereikt wordt. Dit is vooral handig bij het hanteren van de bekende scherpterichtlijn: 1/brandpuntafstand. Wanneer je brandpunt 200mm is, zet de sluitertijd in het Auto ISO menu in op 1/200e. De camera zet de ISO waarde omhoog wanneer een langzamere sluitertijd berekend is. Overigens is 1/200e geen instelbare waarde, dit wordt dan 1/250e. Daarbij moet genoemd worden dat 1/250e tevens de maximale instelbare sluitertijd is in het Auto ISO menu. In de Auto ISO mode zijn slechts enkele sluitertijden kiesbaar. Het zelf instellen van een niet voorgeprogrammeerde sluitertijd, zoals 1/500e of 1/1000e is niet mogelijk, wat wel jammer is.
7. scherm en zoeker
De zoeker is een stuk groter waardoor ook meer informatie in de zoeker zichbaar is. Het LCD schermpje is helder en scherp. Op de Canon EOS 40D was dit een zwak punt.
LiveView werkt een stuk fijner. Ik kan nu autofocus gebruiken in Live view modus. Maar dit is in vergelijking tot de Canon EOS 40D. De Canon EOS 7D heeft al goeie LiveView-mogelijkheden.
8. ergonomie en intuïtiviteit
De “duimknobbel” is een stuk platter dan de Canon EOS 40D, waardoor je meer moet drukken om grip te houden.
Het joystickje van de Canon EOS 40D is verdwenen en is nu geïntegreerd in het achterste draaiwiel. Dit draaiwiel heeft veel minder grip waardoor je steeds op de pijltjestoetsen drukt terwijl je juist het wieltje wilt bewegen. Effectief heeft de Canon EOS 6D dus een wielvormig joystickje met daar omheen een geribbelde draairing. Dit voelt minder intuitief, afhankelijk van wat je zelf gewend bent natuurlijk.
Deze camera heeft een “analoge” ontspanknop. Dus geen klikjes meer die uiteindelijk vast kunnen lopen zodat je harder moet drukken, zoals bij de Canon EOS 40D. Verder gaat deze gewoon lekker soepel en geeft de juiste feedback.
De knoppen bovenop (ISO, AF-drive, lampje e.d.) zijn niet meer bedeeld met 2 functies zoals de Canon EOS 40D. Met de ISO knop kon je met beide wieltjes de ISO waarde én de flitscompensatie instellen. Bij de Canon EOS 6D is dit niet meer en kun je slechts 1 functie bedienen met 1 knop. De rest moet je in het Q-menu zoeken.
De diafragma-sluitknop (de Depth-of-Field preview knop) is ietwat onhandig geplaatst. Deze zit nu aan de linker zijkant van de lensmount en zit daarmee niet echt op een intuitieve plek.
9. autofocussysteem
De focuspunten liggen een stuk dichter bij elkaar en weinig verdeeld over het frame. Alle focuspunten, behalve de middelste, focussen bij objecten met weinig contrasten al niet meer goed of helemaal niet meer. Enkel het middelste focuspunt is crosstype gevoelig (contrastgevoelig bij horizontale én verticaal waargenomen contrastverschillen). De overige focuspunten zijn enkel horizontaal of vertikaal gevoelig voor contrastdetectie. Het middelste focuspunt echter, is dan met een rating tot -3 eV vrij gevoelig. Hiermee kun je in lowlight omstandigheden toch een accurate focus krijgen.
Het selecteren van focuspunten kun je niet meer doen in het bovenste LCDtje, maar moet je door de zoeker doen. Daarbij hoef je bij de Canon EOS 40D slechts met het bovenste draaiwieltje te scrollen om te wisselen van focuspunten. Hier moet je of met beide wieltjes scrollen (richtingsgevoelig), of je moet met de pijltjestoetsen hannessen. Waarom zeg ik hannessen? Deze toetsen zitten ín het achterste draaiwieltje verwerkt in plaats van een losse joystick die hier ontbreekt. Doe dat maar eens als je je oog aan de zoeker hebt….
10. overige features
Opslag
Ten opzichte van de Canon EOS 40D, ga ik qua opslag van CompactFlash naar SD kaarten. Als je nooit CompactFlash hebt gehad, zul je dit niet als minpunt zien. CompactFlash heeft zijn eigen ingebouwde controller. Afhankelijk van welke snelheid je kiest, zorgt dit doorgaans voor snellere wegschrijving van gegevens naar het kaartje. Daarnaast zouden CompactFlash kaartjes hierdoor ook betrouwbaarder zijn, maar dit heb ik verder niet onderzocht.
Automatische witbalans
Wat verder opvalt is dat de Auto white balance vaak wat te gelig afgesteld is. Dus ik heb een fixed whitebalance ingesteld van 5200K die onder bijna alle omstandigheden goed werkt. Echter is de witbalans meer van belang wanneer je in JPG schiet. Wanneer je in RAW schiet, heb je tijdens de nabewerking de volledige witbalansinformatie beschikbaar om aan te passen.
Burstrate
De Canon EOS 6D heeft een burstrate van 4 fps. Dit iseen stuk trager dan de 6,5 fps die mijn Canon EOS 40D heeft. Discutabel of dit een minpunt is natuurlijk, omdat mijn behoeftes meer bij beeldkwaliteit liggen dan bij een hoge burstrate.
Lichtmetering
De lichtmetering voelt anders aan dan bij de Canon EOS 40D.
Ik gebruikte bij de Canon EOS 40D altijd de Evaluative metering. Dit is een metering op het hele frame, waaruit een gemiddelde genomen wordt. Meestal is dit de meest gebruikte metering methode. Bij de Canon EOS 6D lijkt er een sterke voorkeur voor het gebied rond het gekozen AF-punt. Dit beïnvloedt dat gemiddelde. Wanneer je deze metering doet met één focuspunt krijg je een ander resultaat dan wanneer je alle AF-punten gebruikt. Ik voel dat als een ietwat onvoorspelbaardere lichtmeting. Als landschapsfotograaf gebruik ik vooral deze metering methode. Balans tussen de lucht en voorgrond is dan voor mij belangrijk.
Kleinere scherptediepte ten opzichte van een cropcamera
Wat ook flink wennen is, is de nóg kleinere scherptediepte die je met fullframe krijgt. Een foto gemaakt met een Canon EF-S 10-22/3.5-4.5 USM @10mm op f/5.6 had altijd de goeie scherptediepte die ik wilde. Met de Canon EF-16-35/4L IS USM kom ik nu niet meer weg om f/5.6 te gebruiken. Dus ik moet vaak naar f/8 afstoppen.
Ook met productfotografie moet ik vaker naar f/9 of f/11 afstoppen (met Carl Zeiss T* 2/100 ZE Makro-Planar lens). Alles van voor tot achter scherp hebben op een relatief korte fysieke afstand tot het onderwerp is een uitdaging. Het scherptediepte “effect” is dus een stuk heftiger op fullframe dan op crop; zeker iets waar ik aan moet wennen.
Beeld wijdheid
Het beeld dat ik zag door de Canon EOS 40D, is nu natuurlijk ook een stuk wijder geworden vanwege fullframe. Dit komt door het wegvallen van de cropfactor van 1.6x. Vreemd genoeg ben ik daar snel aan gewend. Je past je immers aan naar hetgeen dat je op dat moment te zien krijgt. Ik refereer dus niet snel terug naar het meer “gecropte” beeld dat ik zou hebben van de Canon EOS 40D.
Voorbeeldfoto’s
Hier wat foto’s met de Canon EOS 6D+ Canon EF 16-35/4L IS USM en Carl Zeiss T* 2/100 ZE Makro-Planar.
11. prijs
De Canon EOS 6D is een instap fullframe camera (de enige) met een prijskaartje van 1549 euro anno 2015.
12. conclusie en nuancering
Pluspunten | Minpunten |
---|---|
+ Beeldkwaliteit (IQ) | – Antiek AF systeem |
+ Nabewerkingsruimte en ruispatroon | – Verminderde ergonomie t.o.v. Canon EOS 40D |
+ Resolutie (20Mpix) | – Beperkt aantal autofocuspunten |
Ergonomie kon op enkele punten toch echt beter wanneer je een 40D gewend bent. De Canon EOS 6D is een goeie camera als “beginners fullframe”. Deze biedt een uitstekende image quality biedt voor een redelijk aantrekkelijke prijs (1549 euro).
Het voelt allemaal gewoon wat onhandiger, minder snel. Ik moet gewoon meer handelingen verrichten voor bepaalde functies dan dat ik gewend was bij de Canon EOS 40D.
Maar goed, ik wist waar ik voor koos en ik was van te voren bekend met deze minpunten. Het was me gewoon geen 1300 euro extra waard om de Canon EOS 5D mark III te kiezen. Ik hoop dat ze met een 6D mark II de autofocusunit aanpakken. Daarbij hoop ik dat Canon de ergonomie van de Canon EOS 5D mark III of Canon EOS 7D gaat overnemen. De Canon EOS 6D is qua vorm/handigheid en plaatsing van de knopjes een vreemde eend in de bijt.
Samenvatting
De positieve punten, en dan vooral de image quality en het ruispatroon, brengen wat mij betreft de boel in balans. Het is nou eenmaal wat makkelijker om negatieve punten te noteren en/of zwaarder aan te zetten. Het is normaal om te oordelen vanuit een bepaald referentiekader (in mijn geval de Canon EOS 40D). De plaatsing van de DoF-preview knop en SD kaart weegt wat mij betreft niet zwaar. Het is vooral gewoon een kwestie van wennen aan een nieuwe body en je een beetje eraan aanpassen. Ik krijg niet alles exáct zoals ik het wil qua ergonomie, maar het is absoluut niet slecht of moeizaam werkbaar. Deze compromissen heb ik nou eenmaal moeten sluiten. Ik krijg wél de gewenste IQ en nabewerkingsmogelijkheden terug. Dit waren tenslotte dé redenen waarom ik naar fullframe wilde. Daar is deze Canon EOS 6D voor dit prijskaartje gewoon prima in geslaagd.
Leave a Reply